İsveç hükümeti, geçtiğimiz yıl bir termik santrale yönelik yıkıcı siber saldırı girişiminin Rus hackerlarla bağlantılı olduğunu açıkladı. Saldırı engellendi.
İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 2025’in başlarında ülkedeki bir termik santrale yönelik “yıkıcı” siber saldırı girişiminin engellendiğini duyurdu. Bakan Bohlin, saldırının Rus istihbarat ve güvenlik servisleriyle bağlantılı hackerlar tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti. Saldırının termik santralin faaliyetlerini durdurmayı hedeflediği belirtildi.
Bakan Bohlin’in açıklamasına göre, siber saldırı, sistemdeki “yerleşik bir koruma mekanizması” sayesinde amacına ulaşamadı. Bohlin, Rus yanlısı grupların strateji değiştirdiğine dikkat çekerek, eskiden DDoS saldırıları düzenleyen bu grupların artık Avrupa’daki kuruluşlara karşı yıkıcı siber saldırılar gerçekleştirmeye çalıştığını belirtti.
Bakan Carl-Oskar Bohlin, bu saldırının hackerların artık çok daha “riskli ve pervasız bir davranış” sergilediğinin bir işareti olduğunun altını çizdi. Bu durum, siber güvenlik tehditlerinin ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.
İsveç’teki bu girişim, Rus hackerlarla bağlantılı olduğu iddia edilen kritik altyapı saldırılarının son örneklerinden biridir. Devlet destekli hackerlar, kamu hizmetlerinde aksaklıklar yaratmak amacıyla enerji ve su sistemlerini giderek daha fazla hedef alıyor.
Aralık 2025’te Rusya, Polonya’nın elektrik şebekesinin bazı kısımlarını devre dışı bırakma girişimiyle suçlandı. Aynı yıl, Rus hackerlar Norveç’teki bir barajın sistemlerini kısa süreliğine ele geçirerek baraj kapaklarını açmış ve milyonlarca litre suyun boşalmasına yol açmıştı.
Ocak 2024’ün başlarında, Ukrayna’nın batısındaki Lviv kentinde bir belediye enerji şirketine düzenlenen siber saldırı, dondurucu soğuklarda yüzlerce daireyi iki gün boyunca ısıtmasız bıraktı. Araştırmacılar, saldırının Rusya’dan kaynaklandığına dair bazı kanıtlar buldu, ancak bu iddia resmi olarak doğrulanmadı.
Daha önceki saldırılarda ise, 2015 yılında Ukrayna’nın elektrik şebekesinde geniş çaplı aksaklıklara yol açan siber saldırılardan Rusya sorumlu tutulmuştu.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap