İran medyasından çarpıcı iddia: Tahran, yarın Pakistan’da ABD ile yapılması beklenen ikinci tur görüşmelerine deniz ablukası kalkmazsa katılmayacak.
İran medyasında yer alan iddialara göre Tahran yönetimi, yarın Pakistan’ın başkenti İslamabad’da ABD ile yapılması planlanan ikinci tur görüşmelere katılmayı reddetti. Bu kararın, Hürmüz Boğazı’ndaki deniz ablukasının kaldırılması şartına bağlı olduğu ve ABD’nin “aşırı talepleri” nedeniyle alındığı öne sürüldü.
Yarı resmi Tasnim Haber Ajansı, İranlı bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İran’ın deniz ablukasının devam etmesi halinde müzakerelere katılmayacağını dile getirdi. ABD ile yürütülen ilk tur müzakerelerinden sonra mesaj alışverişi devam ederken, Hürmüz Boğazı’ndaki abluka nedeniyle İran’ın Pakistan’a müzakere heyeti göndermesi hususunda henüz karar almadığı belirtildi.
ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan savaşın ardından 8 Nisan’da geçici ateşkes sağlanmıştı. Tahran ve Washington, 11 Nisan’da Pakistan’da kalıcı ateşkes için yaklaşık 21 saat süren görüşmeler yapmış ancak bir sonuca ulaşılamamıştı. İranlı yetkililer, müzakerelerde ortak bir çerçeveye varılamamasının nedenini ABD’nin “aşırı talepleri” olarak açıklamıştı.
İran, dün Hürmüz Boğazı’nı tüm ticari gemilerin geçişine açtığını duyurmuştu. Ancak ABD, İran’a “deniz ablukası” uygulamaya devam edeceğini açıkladı. Bu gelişme üzerine İran, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere yeniden kısıtlamalar getirdiğini bildirmişti.
Amerikan yayın kuruluşu CNN, Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberinde, yarın Pakistan’da yapılacak ikinci tur müzakerelere ABD tarafından yine Başkan Yardımcısı JD Vance, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Trump’ın damadı Jared Kushner’in katılacağını belirtti. İran tarafında ise İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ve Dışişleri Bakan Vekili Ali Bageri Keni’nin katılması bekleniyor.
Haberde, İran yönetiminin ikinci tur görüşmelere katılıp katılmayacağına ilişkin nihai kararın henüz ne teyit edildiği ne de reddedildiği ifade edildi. ABD Başkanı Donald Trump, bugün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD temsilcilerinin yarın akşam Pakistan’ın İslamabad şehrine gideceğini duyurmuştu. Trump, “Çok adil ve makul bir anlaşma sunuyoruz ve umarım kabul ederler çünkü kabul etmezlerse ABD, İran’daki her bir enerji santralini ve her bir köprüyü imha edecek” tehdidinde bulundu.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap