SON DAKİKA
--:--:--

Bulgaristan’da eski Cumhurbaşkanı Radev, genel seçimi büyük farkla birinci tamamladı

Bulgaristan’da Rumen Radev liderliğindeki İlerici Bulgaristan Koalisyonu, genel seçimleri yüzde 45 oy oranıyla önde tamamlayarak mecliste 135 sandalye kazandı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bulgaristan’da eski Cumhurbaşkanı Radev, genel seçimi büyük farkla birinci tamamladı

Bulgaristan’da eski Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in liderliğini üstlendiği İlerici Bulgaristan Koalisyonu, genel seçimleri oyların yüzde 45’ini alarak büyük farkla birinci tamamladı. Bulgaristan Devlet Televizyonu’nun paylaştığı resmi olmayan sonuçlara göre, koalisyon 240 sandalyeli mecliste 135 sandalye kazandı. Oyların yüzde 90’ından fazlası sayılırken bu sonuçlar netleşti.

Başkent Sofya’daki parti merkezinde açıklama yapan Radev, seçim sonucunu “umudun güvensizliğe, özgürlüğün korkuya karşı zaferi” olarak nitelendirdi. Radev, “güçlü bir Avrupa’nın içinde, güçlü bir Bulgaristan olması gerektiği” mesajını verdi ve yeniden seçime gidilmemesi için çaba göstereceklerini belirtti.

Diğer Partilerin Seçim Performansı

Paylaşılan verilere göre, Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) ile Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan İttifakı (PP-DB) oyların yüzde 12’sini aldı. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) yüzde 6 oy oranına ulaşırken, Vızrajdane (Diriliş) partisi yüzde 4 ile barajı aşan diğer partiler oldu.

Rumen Radev’in Siyasi Geçmişi ve Görüşleri

Bulgaristan’ın Dimitrovgrad kentinde 1963 yılında doğan Radev, kariyerine jet pilotu olarak başladı ve korgeneral rütbesine yükselerek Hava Kuvvetleri Komutanı görevini üstlendi. Askeri görevinden 2016’da ayrılan Radev, aynı yıl yapılan seçimde cumhurbaşkanı seçilmişti. 2021’deki seçimde ikinci dönemi için yeniden seçilen Radev, Ocak 2026’da görevinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Radev’in siyasi duruşu, Avrupa Birliği (AB) politikalarına temkinli yaklaşımı ve Rusya ile diyaloğun sürdürülmesi gerektiği yönündeki açıklamalarıyla biliniyor. Ukrayna’ya askeri yardım gönderilmesi konusunda çekinceli bir tutum sergileyen Radev, eski başbakan Boyko Borisov ile yaşadığı gerilimlerle de gündeme gelmişti. Ayrıca, 2025’te avroya geçiş için referandum yapılmasını önererek bu kararın halk tarafından verilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Yorum Yap

Benzer Haberler
ABD’den Hürmüz Boğazı Açıklaması Tüm Gemilere Açık Vurgusu
ABD’den Hürmüz Boğazı Açıklaması Tüm Gemilere Açık Vurgusu
Kayseri Talas Millet Bahçesi’nde Bıçaklı Kavga 3 Yaralı
Kayseri Talas Millet Bahçesi’nde Bıçaklı Kavga 3 Yaralı
Mücteba Hamaney Babasının İntikamını Almaya Yemin Etti
Mücteba Hamaney Babasının İntikamını Almaya Yemin Etti
Zelenskiy Ukrayna Cephesinde Güçlüyüz Dedi
Zelenskiy Ukrayna Cephesinde Güçlüyüz Dedi
Zelenskiy Duyurdu ABD’den Patriot Füzesi Alımı Gerçekleşecek
Zelenskiy Duyurdu ABD’den Patriot Füzesi Alımı Gerçekleşecek
İran’dan Trump’ın İmzasına Yılanlı Mesaj ABD İle Gerilim Tırmanıyor
İran’dan Trump’ın İmzasına Yılanlı Mesaj ABD İle Gerilim Tırmanıyor
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.