İnsani yardım filosu aktivistleri, İsrail ordusunun teknelerini tahrip edip uluslararası sularda terk etmesiyle ölümle yüz yüze kaldı.
Gazze’ye insani yardım götüren Küresel Sumud Filosu, İsrail ordusunun teknelerinin motor ve navigasyon sistemlerini tahrip ederek aktivistleri uluslararası sularda terk ettiğini ve “ölüm tuzağıyla karşı karşıya” bıraktığını duyurdu.
Filo, İsrail deniz gücünün uluslararası sularda gerçekleştirdiği müdahalede tekneleri durdurduğunu ve motorları, navigasyon sistemlerini sistematik olarak işlevsiz hale getirdiğini belirtti. Ardından İsrail ordusunun, yüzlerce sivili hasarlı ve güçsüz gemilerde, yaklaşan büyük bir fırtına ortasında mahsur bırakarak geri çekildiği ifade edildi.
Açıklamada, filoya katılanların denizde “hesaplanmış bir ölüm tuzağıyla” karşı karşıya kaldığı vurgulandı. Gazze halkının yıllardır süren açlık ve katliamın hedefi olmaya devam ettiğine dikkat çekildi. Filo yetkilileri, saldırıda 21 teknenin alıkoyulduğunu, kurtulan 17 teknenin Yunan kara sularına girdiğini, 14 teknenin ise Yunan sularına doğru ilerlediğini bildirdi.
İsrail’in Gazze ablukasını kırmak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu’nun 2026 Bahar Misyonu, 12 Nisan’da Barselona’dan hareket etti. Sicilya’daki katılımların ardından filo, 26 Nisan’da yeniden yola çıktı.
Filoya, 29 Nisan gece saatlerinde Girit Adası açıklarındaki uluslararası sularda İsrail ordusu tarafından yasa dışı bir müdahale gerçekleştirildi. Saldırı sırasında teknelerde 39 farklı ülkeden 345 katılımcı bulunuyordu. Bu katılımcılar arasında Türk vatandaşları da yer alıyordu.
Gazze’ye yaklaşık 600 deniz mili uzaklıkta, Yunan kara sularından birkaç mil açıkta düzenlenen saldırının ardından sivillerin durumu hakkında net bilgi alınamadı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap