Anadolu Üniversitesi, Türkiye’de ilk kez verilen Uzay Turizmi dersiyle öğrencileri geleceğin turizm alanlarına hazırlıyor. Dr. Öğr. Üyesi Barış Seyhan, dersin disiplinlerarası yaklaşımını ve kariyer fırsatlarını anlattı.
Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü, öğrencilere geleceğin meslek alanlarından biri olarak öne çıkan uzay turizmi konusunda eğitim veriyor. Dr. Öğr. Üyesi Barış Seyhan tarafından verilen ders, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor ve öğrencilere hem yeni bir bakış açısı kazandırmayı hem de bu alana yönelik uzmanlıklar geliştirmelerini amaçlıyor.
Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Barış Seyhan, Türkiye’de ilk kez açılan ‘Uzay Turizmi’ dersinin dünyadaki gelişmeleri takip etme isteğiyle ortaya çıktığını belirtti. Seyhan, dersin içeriğinin Anadolu Üniversitesi’nin ihtiyaçlarına göre özgünleştirilerek 2020 yılında hayata geçirildiğini ifade etti. Bu ders, öğrencilere sadece uzaya seyahat etme perspektifi sunmakla kalmayıp, astrofotoğrafçılık ve göktaşı yağmuru izleme gibi etkinlikleri de kapsayan geniş bir ‘yeni uzay’ anlayışı kazandırıyor.
Uzay turizminin artık bilim kurgu olmaktan çıkıp somut bir turizm alanı haline geldiğini vurgulayan Seyhan, bu alanın yeni meslekler doğurduğunu ve geleceğin meslekleri arasında uzay turu rehberliğinin öne çıktığını söyledi. 52 ülkenin gençlerinin katıldığı bir araştırmanın da bu eğilimi desteklediğini ekledi.
Ders kapsamında öğrenciler, uzayın temel kavramlarını öğrenmenin ardından gerçek verilere dayalı hayali uzay turları tasarlıyor. Bu projeler afiş, video ve sunumlarla desteklenerek yenilikçi üretim süreçlerine katkı sağlanıyor. Dr. Öğr. Üyesi Seyhan, öğrencilerin yapay zeka kullanımını da teşvik eden bu çalışmalarla farklı disiplinlerle bağlantı kurduğunu ve derse olan ilgilerinin yüksek olduğunu belirtti.
Türkiye’nin uzay turizmi alanında ilerlemesi için uzay hukuku, gastronomi, rehberlik ve iletişim gibi farklı alanların entegre edildiği disiplinlerarası bir çalışma gerektiğini vurgulayan Seyhan, bu dersi alan öğrencilerin gelecekte uzay gözlem noktaları, gökyüzü olayları ve tematik rotalar gibi alanlarda kariyer fırsatları bulabileceğini söyledi.
Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın öğrencilerle buluşması, dersin motivasyonunu artıran önemli etkinliklerden biri oldu. Seyhan, benzer etkinliklerin devam edeceğini sözlerine ekledi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap